The Congress Programme

 

Many thanks to all of you who sent us corrections and revisions to the first draft of the ISECS congress programme. The programme has now been extensively revised and room numbers are now included.

We regret we are now longer able to accept changes to the programme. Please note:

  • All rooms have data projection. Please bring your presentation on a USB memory stick.
  • Papers must be no longer than twenty minutes in length. This would normally mean a paper should be about 2,500 words in total.
  • Your panel might have been renumbered or renamed.
  • A few panels still require chairs. If you see a panel or panels you would like to chair, please let us know.
  • Please let us know if you are unable to present your paper and/or chair sessions.
  • We have made every effort to schedule panels on similar themes at different times. With an average of 32 panels per session, however, it is inevitable that sometimes panels on similar themes will be scheduled at the same time. We cannot now reschedule panels to avoid such clashes.

 

Abstracts

 

Abstracts of papers are now available for download. These are in four separate PDF documents listed in alphabetical order of presenter.

We regret that due to current data protection legislation, we are unable to provide a list of delegates’ email addresses. Please do feel free, however, to share your own contact information with other delegates in any way you want, since the legislation only applies to the organisers. We thank you for your understanding.

 

ISECS General Assembly

 

The General Assembly of the International Society for Eighteenth-Century Studies takes place every four years at the International Congress on the Enlightenment. It is the formal meeting of record in which the ISECS Executive Committee reports to and takes questions from its members.

All members of ISECS are invited to take part. If you are a member of a national society for eighteenth-century studies then you are also a member of ISECS.

This is your opportunity to find out what the ISECS executive committee has been working on for the past four years and what it plans to do for the next four.

This is an especially important General Assembly, since the Executive will be reporting on plans to establish a new International Association for Eighteenth-Century Studies (IAECS) to manage the Society’s legal and financial affairs.

The Assembly will also hear the results of the elections to the new Executive Committee and consider applications to join ISECS from new national societies. Please do attend.

The General Assembly takes place on Wednesday 17 July from 9.45 am to 11.00 am in the McEwan Hall. Coffee will be served.

 

Outline Programme

 

Sunday 14 July

3.00 pm–7.00 pm: Registration in McEwan Hall
4.00 pm–5.30 pm: ISECS EC meeting in The Project Room (Room 1.06), 50 George Square (ISECS EC members only).
6.00 pm–7.00 pm: Welcoming Reception in McEwan Hall

 

Monday 15 July

8.00 am–6.30 pm: Registration in McEwan Hall
9.00 am: Opening ceremony and Plenary 1 in McEwan Hall
10.30 am: Coffee break in McEwan Hall
11.00 am: Session 1 (90 minutes)
12.30 pm: Lunch
2.00 pm: Session 2 (105 minutes)
3.45 pm: Coffee break in McEwan Hall and Appleton Concourse
4.15 pm: Session 3 (105 minutes)
6.00 pm: Close
6.30 pm: Grand Reception at the National Museum of Scotland

 

Tuesday 16 July

7.00 am–7.30 pm: Registration in McEwan Hall
8.00 am: Session 4 (90 minutes)
9.30 am: Coffee break in McEwan Hall and Appleton Concourse
10.00 am: Session 5 (105 minutes)
11.45 am: Transit break
12.00 pm: Plenary 2 in McEwan Hall
1.00 pm: Lunch
2.30 pm: Session 6 (90 minutes)
4.00 pm: Coffee break in McEwan Hall and Appleton Concourse
4.30 pm: Session 7 (90 minutes)
6.00 pm: Close
6.30 pm: Voltaire Foundation Launch of launch of Oxford University Studies in the Enlightenment Online in McEwan Hall (numbers limited to 400)
7.30 pm: Concert in McEwan Hall

 

Wednesday 17 July

7.30 am–1.00 pm: Registration in McEwan Hall
8.00 am: Session 8 (90 Minutes)
9.30 am: Transit Break
9.45 am: ISECS General Assembly in the McEwan Hall (coffee will be served)
11.30 am: Plenary 3 in McEwan Hall
12.30 pm: depart for excursions (Detailed information about events and excursions)
1.00 pm: Excursion buses leave

 

Thursday 18 July

7.00 am–7.30 pm: Registration in McEwan Hall
8.00 am: Session 9 (90 minutes)
9.30 am: Coffee break in McEwan Hall and Appleton Concourse
10.00 am: Session 10 (90 minutes)
11.30 am: Transit break
11.45 am: Plenary 4 in McEwan Hall
1.00 pm: Lunch
2.30 pm: Session 11 (105 minutes)
4.15 pm: Coffee break in McEwan Hall and Appleton Concourse
4.45 pm: Session 12 (105 minutes)
6.30 pm: Close
7.00 pm: Ceilidh and Gala Buffet Dinner at the Assembly Rooms, 54 George St, Edinburgh EH2 2LR.

 

Friday 19 July

9.00 am–5.00 pm: Registration in McEwan Hall
9.00 am: Session 13 (90 minutes)
10.30 am: Coffee break in McEwan Hall and Appleton Concourse
11.00 am: Session 14 (90 minutes)
12.30 pm: Lunch (all delegates) and ISECS Executive Committee Meeting (ISECS EC Members only)
2.00 pm: Session 15 (105 minutes)
3.45 pm: coffee break (McEwan Hall only)
4.15 pm: Plenary 5 in McEwan Hall
5.15 pm: Closing ceremony and presentation of Rome 2023
5.30 pm: Close

 

 

Welcome | Theme | Edinburgh | CFP | Travel and Accommodation 
Plenary Speakers | Programme | Registration | About Us | Contact Us | Français